User Tools

Site Tools


guest:taekwondo

Taekwondo

Demo op het International food Festival, onder leiding van Freddy Lufting.

Taekwondo is een Koreaanse vechtsport, waarbij de nadruk ligt op de vele verschillende, indrukwekkende trappen, maar waar ook stoten en afweren veel aan bod komen.

In taekwondo zijn een aantal takken te onderscheiden, waarvan de meest belangrijke stijl (een stijlvorm is een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander volgens een vast patroon) en sparren zijn.

Taekwondo wordt vaak vergeleken met karate, omdat deze sporten erg op elkaar lijken. Het grote verschil ligt voornamelijk in het veelvuldige gebruik van trappen in taekwondo.

Training

Wekelijks zijn er vijf trainingsuren, twee op maandag en drie op woensdag (voor actuele tijden zie Trainingstijden). Het eerste uur is bedoeld voor beginners, het tweede en derde uur (op woensdag) voor gevorderden.

De trainingen worden gegeven door Fred Lufting (hoofdtrainer) en Peter Oude Veldhuis (assistent-trainer).

Tijdens de trainingen wordt aandacht besteed aan: Basistechnieken (trappen, stoten, afweringen, standen) Deze technieken worden zowel alleen als met z'n tweeën geoefend. Combinaties van trappen en stoten worden ook vaak geoefend op stootkussens. Stijlvormen Sparren Lenigheids- en krachtoefeningen Eenstapssparren Zelfverdediging

Taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse vechtsport, en naast judo de enige Olympische vechtsport. De naam “taekwondo” bestaat uit drie delen, “tae”, “kwon” en “do”, die resp. “voet”, “hand”/“vuist” en “de weg”/“de manier” betekenen. Taekwondo is dus de weg van de hand en de voet.

Taekwondo is een vechtsport die zich voornamelijk richt op stoten, trappen en afweren. Vastpakken en werpen is, behalve bij zelfverdediging, niet toegestaan, en ook grondwerk komt praktisch niet voor.

Taekwondostijlen

Wereldwijd zijn er twee grote taekwondostromingen te onderscheiden: The World Taekwondo Federation, WTF De WTF heeft ervoor gezorgd dat taekwondo een Olympische sport is geworden. The International Taekwondo Federation, ITF De ITF heeft ervoor gezorgd dat taekwondo an sich wereldwijd werd verspreid in de jaren '60.

Beide stromingen zijn ongeveer even groot, en kennen gelukkig veel overlap. De grote verschillen zijn de stijlvormen en de hardheid van het sparren. WTF kent taegeuks (spreek uit “tehgoek”) als stijlvorm, ITF kent tols (spreek uit “toels”). De sparregels van het WTF zijn wat 'harder', er mag bv. vol doorgetrapt worden (full-contact), terwijl bij ITF dit niet mag, en bv. ook bokshandschoentjes worden gedragen. Als laatste hanteert de WTF tien dangraden, terwijl de ITF negen dangraden hanteert.

De Taekwondo Bond Nederland, TBN volgt in stijlvormen en sparregels de WTF-stijl, net als Arashi. Mocht je aan wedstrijden mee willen doen (zowel stijl als sparren), dan dien je lid te zijn van de TBN.

Gradaties

Zoals praktisch elke vechtsport, kent ook taekwondo verschillende gradaties. Er zijn twee soorten gradaties, die worden aangeduid met “geup” (spreek uit als “kuup”) en “dan”. Elke soort bevat tien verschillende gradaties. Gradaties worden aangeduid met een band die om de middel wordt gedragen.

De geupgraden worden gekenmerkt door banden met verschillende kleuren: wit, geel, groen, blauw, rood. Je begint met de witte band (10e geup). Na het eerste examen wordt een gele slip aan beide uiteindes bevestigd (9e geup), na het tweede examen krijg je de gele band (8e geup), vervolgens gele band + groene slip (7e geup), etc. tot rode band + zwarte slip (1e geup).

Elke kleur heeft ook een betekenis: Wit staat voor onschuldigheid zoals dat van een leerling die nog geen ervaring heeft met het taekwondo. Geel staat voor de aarde vanwaar de plant uitschiet en zorgt voor een goede basis. Groen staat voor het groeiproces van de plant en vaardigheden beginnen zich te ontwikkelen. Blauw staat voor de hemel waarnaartoe de plant groeit. De plant begint al van vorm te veranderen en het taekwondo begint zich al te vormen. Rood staat voor gevaar dat de leerling erop moet wijzen dat hij moet gaan werken aan controle en beheersing.

De dangraden worden gekenmerkt door zwarte banden, met een verschillend aantal witte of gele strepen aan elk uiteinde van de band. Het aantal strepen geeft de graad aan, één streep staat voor 1e dan, twee strepen voor 2e dan, etc.

In tegenstelling tot de geupgraden, zijn er verdere restricties voor het halen van een zwarte band (uiteraard naast voldoen aan het juiste niveau). Zo moet je minstens vijftien jaar zijn om de 1e dan te krijgen. Indien je al voor die tijd het niveau van 1e dan hebt bereikt, zijn er de speciale poomgraden. Deze worden automatisch omgezet in dangraden zodra de taekwondoka vijftien wordt.

Verder is er een wachttijd na het behalen van een dangraad. Het aantal jaren wachttijd is gelijk aan de behaalde graad, dus na het behalen van de 3e dangraad, mag het examen voor de 4e dangraad pas na drie jaar worden afgelegd.

Als laatste geldt in Nederland dat een taekwondoka minstens drie jaar lid moet zijn van de TBN voordat hij officieel zwartebandexamen kan afleggen.

Bandexamen

Bij Arashi kun je elk half jaar bandexamen afleggen. Je laat dan o.a. een stijlvorm zien, toont technieken op een stootkussen, voert eenstaps-sparoefeningen uit en beantwoordt vragen over taekwondo (denk aan de betekenis van het woord “taekwondo”, benamingen van standen, etc.)

Stijl

Een groot onderdeel binnen taekwondo is stijl. Stijl is het onderdeelwaarbij de taekwondoka een zogenaamde stijlvorm zo goed mogelijk probeert uit te voeren.

Een stijlvorm is simpel gezegd een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander volgens een vast patroon, wellicht dat dit idee onder de naam “kata” bekend is, dit is de benaming van stijl in karate. Dit gevecht bestaat uit een reeks trappen, stoten en afweringen in bepaalde standen. Aan het eind van deze reeks volgt veelal een harde schreeuw, “kiap” genaamd.

Bij Arashi oefenen we poomse-stijlvormen, volgens de WTF-stijl. De eerste acht stijlvormen, bedoeld voor de geupgraden, worden vaak “taegeuk” genoemd, de laatste negen gewoon “poomse”, bedoeld voor de dangraden.

Regelmatig worden er ook stijlwedstrijden georganiseerd. Je kunt hier alleen aan meedoen, als paar (man+vrouw) of als trio (drie mannen of drie vrouwen). Je wordt dan beoordeeld op zaken als correctheid (juiste technieken), strakheid, uitstraling, stand, etc.

Om thuis alvast te kunnen oefenen op de stijlvormen, kun je voorbeeldfilmpjes downloaden. (Er zijn ook voorbeeldfilmpjes voor de andere poomses beschikbaar, deze zijn bedoeld voor zwarte banden). (Op dit moment werken de links niet).

Sparren

Een ander groot onderdeel binnen taekwondo is sparren. Sparren lijkt vrij veel op “echt vechten”, maar er zijn gelukkig voldoende regels en bescherming om het veilig te houden. Zo dragen beide taekwondoka's een pantser, arm- en beenbeschermers, een toque en een helm. Qua aanvallen mag je alleen stoten op het pantser, en alleen trappen op het pantser en op het hoofd.

Tijdens wedstrijden gelden deze regels uiteraard ook. Hier word je echter ingedeeld in een bandcategorie (bv. groene band tot rode band), en een gewichtscategorie (bv. +72kg). Je wordt vervolgens simpelweg beoordeeld op het aantal punten dat je scoort. Een trap of harde stoot op het pantser levert één punt op, een trap op het hoofd twee punten.

Zelfverdediging

Een onderdeel dat in de praktijk meer van toepassing kan komen, is zelfverdediging. Je leert hier hoe je met taekwondotechnieken uit benarde situaties kunt komen.

In tegenstelling tot de andere aspecten van taekwondo, zijn er bij zelfverdediging praktisch geen regels. Zo mag je vastpakken, ander de band schoppen, klemmen, en af en toe komt er zelfs grondwerk aan te pas (maar niet te veel, het is geen judo natuurlijk).

Uiteraard geldt tijdens de training dat je veel zelfbeheersing nodig hebt, aangezien sommige technieken (denk aan een schop naar het kruis) anders flink verkeerd uit kunnen pakken.

Breektesten

Als laatste onderdeel zijn er de breektesten.

Het doel van de breektest is om met goede techniek een plank te breken met een schop, een slag of een stoot.

Breektesten worden vooral getoond bij demonstraties vanwege hun uitstraling, en zijn vanaf de zwarte band verplicht tijdens het bandexamen.

Om er alvast aan te wennen, worden ze echter bij eerdere bandexamens ook al gebruikt.

Benamingen

In taekwondo worden veel Koreaanse termen gebruikt. Dit is om ervoor te zorgen dat je in principe in elk land taekwondotrainingen kunt volgen, omdat de instructies overal hetzelfde zijn.

Voor bandexamens wordt daarom ook van je gevraagd dat je deze Koreaanse termen kent. Afhankelijk van je graad, dien je meer termen te kunnen tonen, en bv. standen en trappen te kunnen benoemen.

Om hier alvast wat mee te oefenen is er een woordenlijst beschikbaar (link niet beschikbaar))(via sportschool Tae Geuk).

guest/taekwondo.txt · Last modified: 2013/09/03 11:09 by admin