User Tools

Site Tools


guest:wiki

Indeling Wiki

Deze wike heeft verschillende niveaus aan rechten. Hierbij is er in grote lijnen onderscheid tussen gasten, leden, active leden en bestuur.

  • Gasten kunnen alleen pagina's bekijken uit de namespace “guest” en een paar extra pagina's zoals die van de trainers van de verschillende sporten.
  • Leden kunnen bij extra informatie zoals de informatie in de namespaces “lid”, “jiu-jitsu”, “judo”, “pukulan” en “taekwondo”. Echter kunnen leden niets aanpassen.
  • Active leden zijn leden van de Accie, Densho en RvA. Deze kunnen bij alles bekijken EN aanpassen wat de leden kunnen zien. Hierbovenop hebben ze hun eigen namespace waarin ze draaiboeken en dergelijke kunnen bewaren.
  • Bestuur heeft op de wiki dezelfde rechten als active commissieleden alleen zal bestuur ook wat beheerders functies krijgen over de accounts.

Deze verdeling van rechten geeft ook het beleid omtrend de wiki goed aan. Gasten kunnen zoveel mogelijk zien, leden zien extra informatie die niet van belang is voor niet-leden. Active leden mogen spel of grammatica fouten aanpassen en stukjes verbeteren. En elke commissie of bestuur heeft zijn eigen wiki voor draaiboeken of commissie afhankelijke informatie.

Users

  • Gasten hebben uiteraard geen inlog.
  • Leden hebben 1 algemene inlog die elke ALV wijzigd.
  • Active leden hebben 1 commissie login die elke wisseling van commissie bestuurder wijzigt.
  • Bestuur heeft 1 inlog die elke bestuurswissel wijzigd.
  • Admin heeft 1 inlog die over het algemeen niet wijzigd.

Wiki functionaliteiten

Een Wiki bekijken

Sitemap

Recht bovenin net onder de zoekbalk staat het linkje naar de sitemap. Deze sitemap geeft een duidelijk gestructureerd overzicht van alle namespaces en hun inhoud. Dit kan een handige tool zijn om te navigeren als de linkjes op de wiki zelf niet handig geplaatst zijn.

De meeste wiki's kan je bereiken door door te klikken via de hoofd wiki. Als dit niet mogelijk is kan die bereikt worden door in de adresbalk achter doku.php te zetten '?id=' gevolgt door de namespace afgesloten met een ':' en als laatst de naam van het artikel. Dus bijvoorbeeld http://wiki.arashi.nl/doku.php?id=guest:densho

Een Wiki aanpassen

Edit

Om een pagina aan te passen klik je op het pen icoontje rechten naast de wiki. ALs je geen rechten hebt om aan te passen zal hier in plaats van een pennetje een vergrootglas staan. In de edit pagina kan je in plain text informatie neerzetten en bovenaan staat een aantal hulpmiddelen om opmaak te maken. Het meeste spreekt redelijk voor zich maar het maken van links wordt hier nog even appart uitgelicht.

Een link is als code als volgt opgebouwd (zonder de '\'s).

\[\['namespace':'artikel'|”Weer te geven tekst”]]

Aanmaken

Een wiki aanmaken is eigenlijk zo simpel als een niet bestaande wiki te 'edit'en. Hiervoor moet je eerst zelf even een linkje maken naar een onbestaande wiki of jezelf via de adresbalk te sturen naar een wiki die nog niet bestaat.

Verwijden

Een wiki verwijderen is zo simpel als een bestaande wiki aan te passen zodat hij 'leeg' is. Het zou kunnen dat de wiki dan in eerste instatie niet helemaal weg is, dit is omdat niet alle gebruikers rechten hebben om een hele wiki te verwijderen, dit is om ervoor te zorgen dat versie-beheer blijft werken en er geen informatie verloren gaat.

guest/wiki.txt · Last modified: 2015/09/29 10:05 by admin